A sum of Rs. 7,930 is divided into three parts and given on loan at 5% simple interest to A, B and C for 2, 3 and 4 years respectively. If the amounts of all three are equal after their respective periods of loan, then A received a loan of
Rs. 3,050
Rs. 2,760
Rs. 2,750
Rs. 2,800
B.
Rs. 2,760
(100 + 5 x 2)% of A = (100 + 5 x 3)% of B = (100 + 5 x 4)% of C
110% of A = 115% of B = 120% of C = k(Let)
∴ Loan received by A
A number when divided by 361 gives a remainder 47. If the same number is divided by 19, the remainder obtained is
3
8
9
1
C.
9
Shortcut Method:
Divide the remainder 47 by 19 i.e. Required remainder = 9
The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the years 2009 to 2014. Study the graph and answer the given questions.
The total production of Type P vehicles in the years 2009 and 2011 is what percent of total production of Type Q vehicles in 2010 and 2014?
75
69.25
80
81.25
C.
80
Total production of type P vehicles in 2009 and 2011
= 100 + 200 = 300 thousands
Total production of type Q vehicles in 2010 and 2014
= 150 + 225 = 375 thousands
∴ Required percent
Average of n numbers is a. The first number is increased by 2, second one is increased by 4, third one is increased by 8 and so on. The average of the new numbers is
B.
Sum of new numbers
= na + (2 + 4 + 8 + 16 +......n)
∴ New average
The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the years 2009 to 2014. Study the graph and answer the given questions.
Approximate percentage decrease in production of Type Q vehicles from 2010 to 2011 is
10.1
16.7
14.3
12.5
B.
16.7
Required percentage decrease
A man starts from a place P and reaches the place Q in 7 hours. He travels of the distance at 10 km/hour and the remaining distance at 12 km/hour. The distance between P and Q is
72 km
90 km
80 km
70 km
C.
80 km
Let the total distance be 4x km.
Time =
According to the question
∴ Total distance travelled = 4x = 4 x 20 = 80 km.
The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the years 2009 to 2014. Study the graph and answer the given questions.
The ratio of total production of Type P vehicles to total production of type Q vehicles over the years is
48 : 41
5 : 8
8 : 5
41 : 48
A.
48 : 41
Total production of type P vehicles = 1200 thousands
Total production of type Q vehicles
= 175 + 150 + 125 + 175 + 175 + 225 = 1025
∴ Required ratio = 1200 : 1025 = 48 : 41
The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the years 2009 to 2014. Study the graph and answer the given questions.
In how many of the given years, was the production of Type P vehicles of the company more than the average production of this type vehicles in the given years?
3
4
2
5
A.
3
Average production of type P vehicles
Required years
⟹ 2012, 2013 and 2014
The following graph shows production (in thousands) of two types (P and Q) of vehicles by a factory over the years 2009 to 2014. Study the graph and answer the given questions.
The production of Type Q vehicles in 2010 was approximately what percent of Type vehicles in 2014?
60
45.5
54.5
75
C.
54.5
Required percent