Xan das Bolas

Tomás Ares Pena, known as Xan das Bolas (30 October 1908 – 13 September 1977) was a Spanish comic actor active during the franquism with films including Botón de ancla (1961).[1]

Xan das Bolas
Born
Tomás Ares Pena

(1908-10-30)30 October 1908
Died13 October 1977(1977-10-13) (aged 68)
OccupationActor
Spouse(s)Lina Chiverto

Filmography

Films

  • Salomé (1940)
  • ¡Polizón a bordo! (1941) as Alguacil
  • Torbellino (1941) as Juan José (as Fernando Tomás Ares)
  • Unos pasos de mujer (1942)
  • El hombre que se quiso matar (1942) as Huésped
  • Éramos siete a la mesa (1942)
  • Goyescas (1942) as Asistente
  • La rueda de la vida (1942) as Juanito
  • Madrid de mis sueños (1942)
  • Adam's Fault (1944) as Guardia
  • La vida empieza a medianoche (1944)
  • Ella, él y sus millones (1944) as El guía
  • El pozo de los enamorados (1945)
  • Un hombre de negocios (1945) as Conserje del museo
  • Mar abierto (1946) as Peirán
  • El pirata Bocanegra (1946)
  • El doncel de la reina (1946)
  • Héroes del 95 (1947) as Fadeiro
  • Love Charm (1947) (scenes deleted)
  • Botón de ancla (1948) as Trinquete
  • El marqués de Salamanca (1948) as Hombre almacén figuras de cera
  • Pototo, Boliche y Compañía (1948)
  • Sabela de Cambados (1949) as Benito
  • Yo no soy la Mata-Hari (1950) as Don Cosme Fernández
  • Historia de dos aldeas (1951)
  • La trinca del aire (1951) as Pepiño
  • Duda (1951) as Sereno
  • El gran Galeoto (1951) as Cochero
  • La niña de la venta (1951) as Dimas
  • Niebla y sol (1951) as Meigo
  • Sobresaliente (1953)
  • El diablo toca la flauta (1953) as Presidente
  • La alegre caravana (1953)
  • Aeropuerto (1953)
  • Nadie lo sabrá (1953) as Cartero
  • Vuelo 971 (1953) as Padre
  • Ha desaparecido un pasajero (1953)
  • Buenas noticias (1954)
  • Malvaloca (1954) as Barrabás
  • Amor sobre ruedas (1954) as Cristóbal
  • La ciudad de los sueños (1954)
  • Tres huchas para Oriente (1954) as Portero del estadio (uncredited)
  • Tres eran tres (1955) (segment "Una de indios")
  • La reina mora (1955) as Presidiario
  • La cruz de mayo (1955) as Félix
  • Coyote (1955) as Mendigo
  • El guardián del paraíso (1955)
  • Historias de la radio (1955) as Sargento de la guardia civil
  • Siempre para ti (1955)
  • Noche de tormenta (1955)
  • Un día perdido (1955) as Maestro de baile
  • Orgullo (1955) as Gabriel
  • Tarde de toros (1956) as Portero de la enfermería
  • El rey de la carretera (1956) as Pedro
  • ¡Aquí hay petróleo! (1956) as Baldomero
  • Curra Veleta (1956) as Sereno
  • El fenómeno (1956) as Guardia del Parque
  • La mestiza (1956)
  • El malvado Carabel (1956) as Bedel
  • Fedra, the Devil's Daughter (1956) (uncredited)
  • Saeta rubia (1956) as Taxista
  • Dos novias para un torero (1956)
  • Piedras vivas (1956)
  • Pasión en el mar (1956) as El Sabio
  • Susana y yo (1957)
  • El hombre que viajaba despacito (1957) as Jugador de cartas
  • Un fantasma llamado amor (1957)
  • Faustina (1957) as Lipio
  • The Pride and the Passion (1957) (uncredited)
  • Fulano y Mengano (1957) as Conductor del coche fúnebre
  • Un marido de ida y vuelta (1957) as Díaz
  • El anónimo (1957)
  • Las muchachas de azul (1957) as Felipe – padre de Ana
  • Historias de Madrid (1958) as Ciriaco – guarda del cementerio (uncredited)
  • Familia provisional (1958)
  • Aquellos tiempos del cuplé (1958) as Tendero
  • El hombre del paraguas blanco (1958) as Alguacil No. 1
  • Héroes del aire (1958) as Percebe
  • La venganza (1958) as Segador gallego
  • El puente de la paz (1958) as Dedos Largos
  • La vida por delante (1958) as Copiloto de la camioneta
  • Ana dice sí (1958) as Don Cristino
  • Caravana de esclavos (1958) as Hassan (uncredited)
  • Farmacia de guardia (1958) as Sereno
  • ¿Dónde vas, Alfonso XII? (1959) as Madrileño gritón (uncredited)
  • The Redeemer (1959)
  • Diez fusiles esperan (1959) as Cañete
  • Échame la culpa (1959)
  • Sonatas (1959) as Tercer centinela
  • La vida alrededor (1959) as Demetrio Suárez 'El Asunción'
  • En las ruinas de Babilonia (1959) as Abdullah (uncredited)
  • The Jinx (1959) as Sobrino de D. Balbino No. 2
  • Las dos y media y... veneno (1959) as Hombre en consulta veterinario
  • Se vende un tranvía (1959, Short) as Marmolista
  • El hombre que perdió el tren (1960) as Federico Méndez
  • Crimen para recién casados (1960) as Camarero del ferrocarril
  • Ama Rosa (1960) as Cochero
  • The Boy Who Stole a Million (1960) as Knife Grinder
  • Un paso al frente (1960)
  • El indulto (1960) as Músico ambulante
  • Patricia mía (1961)
  • Conqueror of Maracaibo (1961) as Ben Yussuf (uncredited)
  • Aquí están las vicetiples (1961) as Dueño Kiosco
  • Revolt of the Mercenaries (1961) as Katia's Companion
  • Fantasmas en la casa (1961)
  • El pobre García (1961) as Felipe
  • Plácido (1961) as Rivas
  • Ella y los veteranos (1961) as Dueño caseta de tiro
  • Pecado de amor (1961) as Sereno
  • Madame (1961)
  • Fray Escoba (1961)
  • Vamos a contar mentiras (1961) as Sacerdote
  • La venganza de Don Mendo (1962) as Alí
  • Martes y trece (1962)
  • Zorro the Avenger (1962) as Soldado
  • The Son of Captain Blood (1962) as Matt
  • Los que no fuimos a la guerra (1962) as Propietario bar Fandiño
  • The Savage Guns (1962) as Pedro
  • Los motorizados (1962) (uncredited)
  • Terrible Sheriff (1962) as Wagon Loader (uncredited)
  • La gran familia (1962) (uncredited)
  • Three Fables of Love (1962)
  • Shades of Zorro (1962) as Empleado de banca
  • Torrejón City (1962) as Ojo de Halcón
  • Girl from La Mancha (1962) as Carretero
  • El conde Sandorf (1963) as Carpena
  • Plaza de oriente (1963) as Camarero
  • The Castilian (1963)
  • Millonario por un día (1963) as Atracador
  • Duel at the Rio Grande (1963) as Mejicano
  • Implacable Three (1963) as Cartero
  • The Executioner (1963) as Guarda de la obra
  • Gunfight in the Red Sands (1963) as Barbero (uncredited)
  • The Adventures of Scaramouche (1963) as Gino
  • Los mangantes (1963) as Antonio Monterosi (segment "Medico i fidanzata")
  • Escala en Hi-Fi (1963)
  • Una chica casi formal (1963) as Propietario bar
  • Chica para todo (1963) as Gancho del timador
  • Bochorno (1963)
  • La verbena de la Paloma (1963) as Francisco, el sereno
  • La revoltosa (1963) as Jugador de cartas
  • Un demonio con ángel (1963) as Don Federico
  • The Ceremony (1963)
  • Pacto de silencio (1963) as Guardia del tren
  • José María (1963)
  • El precio de un asesino (1963) as Cura
  • Jaguar (1963)
  • El camino (1964) as Padre de Germán
  • Heroes of the West (1964) as Doctor
  • La chica del gato (1964) as Venancio
  • Gibraltar (1964) as Poker Player
  • Como dos gotas de agua (1964) as Martínez
  • Los mangantes (1964) (uncredited)
  • Los pistoleros de Casa Grande (1964) as Vasco
  • La muerte silba un blues (1964) as Policía
  • El extraño viaje (1964) as Cosme
  • Backfire (1964) as Guard of the boat parking
  • Black Angel of the Mississippi (1964) as Lopez
  • El espontáneo (1964) as Situado
  • El pecador y la bruja (1964) as Portero
  • Los Palomos (1964) as Taxi driver
  • Los dinamiteros (1964) as Marmolista
  • Gunmen of Rio Grande (1964) as Peon
  • Relevo para un pistolero (1964) as Recepcionista del hotel
  • Cavalry Charge (1964)
  • Dos chicas locas, locas... (1965) as Guarda de la estación de tren
  • Shoot to Kill (1965) as Pedro, the Mexican
  • Whisky y vodka (1965) as Pintor
  • Mi canción es para ti (1965) as Propietario caballos de carreras
  • In a Colt's Shadow (1965) as Veterinarian
  • Cotolay (1965) as Monje
  • Seven Guns for the MacGregors (1966) as Barman (uncredited)
  • Lost Command (1966) as Old man with a flag (uncredited)
  • Ypotron – Final Countdown (1966) as Il portiere dell'hotel
  • La mujer perdida (1966)
  • Amador (1966) as Limpiabotas (scenes deleted)
  • Fray Torero (1966) as Un habitante del pueblo
  • The Tough One (1966)
  • Vestida de novia (1966)
  • Proceso a una estrella (1966)
  • Una novia relámpago (1966)
  • Clint the Stranger (1967) as Simpson
  • Dos cruces en Danger Pass (1967) as Bartender
  • La niña del patio (1967) as Don Calixto, administrador
  • Club de solteros (1967) as Lucas
  • Run Like a Thief (1967) as Gonzalez
  • Operación cabaretera (1967) as Guardia
  • 40 grados a la sombra (1967) as Portero casa de Evaristo
  • Operación Mata Hari (1968) as Jefe de sala del cabaret
  • Villa Rides (1968) as Villa's Telegraphist (uncredited)
  • ¡Cómo está el servicio! (1968) as Sereno con un bastón
  • Los que tocan el piano (1968) as Rufino Celeiro – el Sereno
  • One by One (1968) as Bartender Ben (uncredited)
  • God Was in the West, Too, at One Time (1968)
  • Cuidado con las señoras (1968) as Camarero
  • Objetivo: bi-ki-ni (1969)
  • Pasto de fieras (1969)
  • No somos ni Romeo ni Julieta (1969) as Policía secreta de noche 1º
  • Dead Are Countless (1969) as Potter (uncredited)
  • Amor a todo gas (1969) as Cristobal
  • Juicio de faldas (1969) as Paco, amigo de Gregorio
  • Educando a una idiota (1969)
  • El niño y el potro (Más allá de río Miño) (1969) as Rogelio
  • Con ella llegó el amor (1970)
  • El alma se serena (1970) as Jefe de estación
  • El mesón del gitano (1970) as Ezequiel
  • Sabata the Killer (1970) as Telegrafo
  • Don Erre que erre (1970) as Guardia Civil 1
  • Una señora llamada Andrés (1970) as Empleado de limpieza
  • El apartamento de la tentación (1971) as Forest Guard
  • Una chica casi decente (1971)
  • Murders in the Rue Morgue (1971) as Orsini's Assistant
  • Delusions of Grandeur (1971) (uncredited)
  • Simón, contamos contigo (1971)
  • La montaña rebelde (1971) as Ermitaño
  • Cut-Throats Nine (1972) as Buddy (as Tomas Ares)
  • Celos, amor y Mercado Común (1973) as Amigo de Felipe
  • Cinco almohadas para una noche (1974) as Recepcionista del Balneario Fuencaliente
  • Cuando los niños vienen de Marsella (1974) as Padre de José
  • Una pareja... distinta (1974) as Truhán (as Xan Das Bolas)
  • La boda o la vida (1974)
  • Los locos del oro negro (1975) as Sam – Merchant (uncredited)
  • El mejor regalo (1975)
  • La Carmen (1976) as Padre de José
  • A la legión le gustan las mujeres... y a las mujeres, les gusta la legión (1976) as Tabernero
  • Madrid, Costa Fleming (1976) as Marcelo
  • Vuelve, querida Nati (1976) as Conserje
  • Volvoreta (1976) as Ramon
  • Los hijos de... (1976) as Barrendero
  • The Second Power (1976) as Fray Lope
  • El chiste (1976) as Guardia forestal / Ganadero / Jefe indio (as Xandas Bolas)
  • Mi hija Hildegart (1977) as Un republicano
  • Me siento extraña (1977) as Cliente taberna (final film role)

TV series

  • Hermenegildo Pérez, para servirle (1966)
  • ¿Es usted el asesino? (1967) as Caricortao
  • Los paladines (1972)
  • Crónicas de un pueblo (1971–1974) as Camilo
  • Ficciones (1974)
  • El pícaro (1974) as El Vendedor
  • Cuentos y leyendas (1974) as Fadrique
  • El quinto jinete (1975) as Arriero / Riaño
  • Un, dos, tres... responda otra vez (1976) as Simbad el Marineiro
  • Curro Jiménez (1977)

References

  1. Pernas, Ramón (20 December 2002). "El efecto Xan das Bolas". La Voz de Galicia (in Spanish). Retrieved 24 February 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.