Robert Ndrenika

Robert Ndrenika (born 10 January 1942, in Tirana) is an Albanian actor and former politician. He was honored with the People's Artist of Albania in 1988.[1]

Robert Ndrenika
Born
Robert Ndrenika

(1942-01-10) January 10, 1942
Tirana, Albania
ResidenceTirana, Albania
EducationQemal Stafa High School
Aleksandër Moisiu University of Durrës
OccupationActor, screenwriter, film director
Years active1966–present
Political partyDemocratic Party of Albania
Spouse(s)
 • Polikseni Ndrenika
  (died 2008)
Children2

Early life

Ndrenika studied at the Qemal Stafa High School, in Tirana, Albania.[2]

Political career

Ndrenika has been a member of Parliament of Albania during 1992–1996, representing Democratic Party of Albania.[3]

Honours

In 1998, Ndrenika was honoured with People's Artist of Albania decoration, becoming one of the few actors to have this decoration.[3]

In 2012, Ndrenika was decorated with Honor of Nation Order by president Bamir Topi for his contributions in Albanian cinematography.[3]

Personal life

Ndrenika has two daughters.[4] His wife Polikseni Ndrenika, died in 2008.[4] The loss of his wife kept Ndrenika away from acting for the next four years.[4] He returned on stage in April 2012.[4]

Filmography

 • Kronikë provinciale (2009)
 • Ne dhe Lenini - (2008)
 • Tifozet - (2004) komedi
 • Ishte koha për dashuri - (2004)
 • Njerez dhe fate - (2002-2003) miniseri
 • Tirana, viti zero - (2001) si Kujtimi
 • Parullat - (2001) si Lleshi
 • Bolero - (1997)
 • Nata e dymbëdhjetë - teatër-komedi
 • Botë e padukshme - (1987) ...Iliazi
 • Përralle Nga e Kaluara - (1987) si Vangjeli
 • Vrasje në gjueti - (1987)
 • Dhe vjen një ditë - (1986) si vëllai i Llano Bletës
 • Gurët e shtëpisë sime - (1985)
 • Tre njerëz me guna - (1985)
 • Shirat e vjeshtës - (1984)
 • Kohë e largët - (1983) si Anastas Grigori
 • Besa e kuqe - (1982)
 • Era e ngrohtë e thellësive - (1982) (TV)
 • Nëntori i dytë - (1982)
 • Shi në plazh - (1982)
 • Vëllezër dhe shokë - (1982)
 • Një shoqe nga fshati - (1980)
 • Ditët që sollën pranverën - (1979) (TV)
 • Mësonjëtorja - (1979), si Kosta
 • Në shtëpinë tonë - (1979)
 • Koncert në vitin 1936 (1978),si Fotaqi (n/prefekti)
 • Shëmbja e idhujve - (1977)si kapteri
 • Emblema e dikurëshme - (1976) (TV)
 • Duke kërkuar 5-orëshin - (1974) si Zeqo
 • Rrugë të bardha - (1974),
 • Shtigje të luftës - (1974),Shabani
 • Kryengritje në pallat - (1972)
 • Odiseja e tifozave - (1972)
 • Kapedani - (1972), si biri i xha Sulos
 • I teti ne bronx(1970) Xhemali
 • Horizonte te hapura (1968)Azemi
 • oshtime ne bregdet (1966)

References

 1. www.shqiplive.info
 2. Q. Stafa High School website. "Historiku". Archived from the original on 2014-01-12.
 3. "AKTORI I MADH / 50 fakte të veçanta nga jeta e Robert Ndrenikës" [Great actor / 50 special facts from Robert Ndrenika life] (in Albanian). Fjala.info. 8 August 2016. Retrieved 21 January 2018.
 4. "Profili i aktorit të madh, çfarë nuk dini për Robert Ndrenikën" [The profile of the great actor, what you don't know about Robert Ndrenika] (in Albanian). Panorama.com.al. 10 January 2017. Retrieved 21 January 2018.This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.