Miguel Inclán

Miguel Inclán (1900–1956) was a Mexican film actor.[1] He became known for his villainous roles during the Golden Age of Mexican cinema.

Miguel Inclán
Born1900
Died25 July 1956
Tijuana, Mexico
Other namesMiguel Inclán Delgado
OccupationActor
Years active1938-1956 (film)

Selected filmography

  • Nobleza ranchera (1938) - Pánfilo
  • The Cemetery of the Eagles (1939) - Gral. Pedro Ma. Anaya
  • United But Not Mixed (1939) - Sisebuto Corrales
  • Heart of a Child (1939) - Señor Precusa
  • Los olvidados de Dios (1940) - Macario Hernández García 'El Gorrión'
  • The Hawk (1940) - Gaspar
  • Los de abajo (1940) - El meco
  • El charro Negro (1940) - Pancho, esbirro de Emilio
  • Mala yerba (1940) - Manuel
  • El monje loco (1940)
  • El Zorro de Jalisco (1941) - 'Sonaja'
  • Creo en Dios (1941)
  • Neither Blood Nor Sand (1941) - Jefe de Policía
  • Cuando los hijos se van (1941) - Patricio Gómez
  • El rápido de las 9.15 (1941) - El Anticuario
  • Amor chinaco (1941)
  • ¡Ay Jalisco... no te rajes! (1941) - Chueco Gallegos
  • El barbero prodigioso (1942) - El ciego
  • Allá en el bajio (1942) - Chino
  • Los dos pilletes (1942)
  • La epopeya del camino (1942) - Tata
  • Simón Bolívar (1942) - Sargento Pérez
  • La isla de la pasión (1942) - Sargento
  • The Three Musketeers (1942)
  • I'm a Real Mexican (1942) - Pedro
  • La vírgen roja (1943)
  • La posada sangrienta (1943) - Lázaro Gómez, mayordomo
  • El padre Morelos (1943)
  • Doña Bárbara (1943) - Melquiades
  • El rayo del sur (1943) - Macario García
  • Mexicanos, al grito de guerra (1943) - President Benito Juárez
  • Maria Candelaria (1944) - Don Damian
  • China poblana (1944) - El Pitarras
  • Murallas de pasión (1944)
  • The Escape (1944) - Miguel
  • Porfirio Díaz (1944)
  • El mexicano (1944)
  • Rosa de las nieves (1944)
  • Adiós, Mariquita linda (1944)
  • El criollo (1945) - Coronel
  • The Hour of Truth (1945)
  • Caminos de sangre (1945) - Ángel Santos
  • La selva de fuego (1945) - Rufino
  • Volver a vivir (1946)
  • Guadalajara pues (1946) - Don Filiberto Correa
  • Enamorada (1946) - Capt. Bocanegra
  • The Tiger of Jalisco (1947) - Tigre de Pedrero
  • Si me han de matar mañana (1947) - Sebastián Rojas
  • The Fugitive (1947) - A Hostage
  • Nosotros los Pobres (1948) - Don Pilar
  • Fort Apache (1948) - Cochise
  • Barrio de pasiones (1948)
  • Maclovia (1948) - Tata Macario
  • Salón México (1949) - Lupe López
  • En cada puerto un amor (1949)
  • Rayito de luna (1949) - Trujillo
  • Tierra muerta (1949)
  • El rencor de la tierra (1949)
  • Cuando los hijos odian (1950) - Ramón González
  • Aventurera (1950) - Rengo
  • Los Olvidados (1950) - Don Carmelo, el ciego
  • Los hijos de la calle (1951) - Nieves
  • La tienda de la esquina (1951) - Don Ramón Suárez
  • El Siete Machos (1950) - Toño
  • Los pobres siempre van al cielo (1951) - Padre Bernardo
  • My General's Women (1951) - Blas
  • Indian Uprising (1952) - Geronimo
  • Looks that Kill (1954) - Paco
  • Reto a la vida (1954)
  • El águila negra (1954) - Ciriaco
  • The White Rose (1954) - Manuel Altamirano
  • Sombra verde (1954) - Máximo
  • María la Voz (1955) - Bernabe, abuelo de Andres
  • El plagiario (1955)
  • Seven Cities of Gold (1955) - Schrichak (uncredited)
  • Fuerza de los humildes (1955)
  • Bandido (1956) - Priest (final film role)

References

  1. Agrasánchez p.159

Bibliography

  • Rogelio Agrasánchez. Guillermo Calles: A Biography of the Actor and Mexican Cinema Pioneer. McFarland, 2010.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.