Jean Davy

Jean Davy (15 October 1911 – 5 February 2001) was a French film, stage voice actor.[1]

Jean Davy
Born(1911-10-15)15 October 1911
Died5 February 2001(2001-02-05) (aged 89)
NationalityFrench
OccupationActor
Spouse(s)Odile Mallet

Career

He was a Sociétaire of the Comédie-Française.

In the premiere production of Antigone in Paris, 1944, Davy created the role of Créon.[2]

He was a French voice of Charlton Heston (The Ten Commandments, The Three Musketeers, The Four Musketeers...), Errol Flynn, Orson Welles and Robert Taylor.

Filmography

  • L'équipage (1935)
  • Mayerling (1936)
  • La maison du Maltais (1938)
  • Remontons les Champs-Élysées (1938)
  • L'homme qui joue avec le feu (1942)
  • Le Destin fabuleux de Désirée Clary (1942)
  • Une étoile au soleil (1943)
  • La Main du diable (1943)
  • Mon amour est près de toi (1943)
  • Premier de cordée (1944)
  • Farandole (1945)
  • Le mystère Saint-Val (1945)
  • The Last Judgment (1945)
  • Alone in the Night (1945)
  • Special Mission (1946)
  • Criminal Brigade (1947)
  • Vertiges (1947)
  • La grande Maguet (1947)
  • Une mort sans importance (1948)
  • Le Destin exécrable de Guillemette Babin (1948)
  • La louve (1949)
  • La femme nue (1949)
  • Au royaume des cieux (1949)
  • On ne triche pas avec la vie (1949)
  • Cartouche, roi de Paris (1950)
  • Souvenirs perdus (1950)
  • Le vrai coupable (1951)
  • Sainte Jeanne (1956) (TV)
  • C'était un gentleman (1957) (TV)
  • Christine (1958)
  • Drôles de phénomènes (1959)
  • Le juge de Malte (1959) (TV)
  • Le Masque de fer (1962)
  • La princesse du rail (1967) (TV series)
  • La bouquetière des innocents (1967) (TV)
  • Le profanateur (1969) (TV)
  • Tête d'horloge (1970) (TV)
  • Noëlle aux quatre vents (TV series)
  • La Polonaise (1971)
  • Le complot (1973)
  • Eugène Sue (1974) (TV)
  • Stavisky (1974)
  • Julie Charles (1974)
  • Un jeune homme seul (1974)
  • L'homme au contrat (1974) (TV series)
  • Ces grappes de ma vigne (1975) (miniseries)
  • Faux et usage de faux (1976) (TV series)
  • Les jeunes filles (1977) (TV)
  • Le diable dans la boîte (1977)
  • Foch pour vaincre (1977) (TV)
  • La lettre écarlate (1977) (TV)
  • Il était un musicien (1978) (TV series)
  • Zigzags (1978) (TV)
  • Othello (1979) (TV)
  • Le destin de Priscilla Davies (1979) (TV)
  • La lumière des justes (1979) (miniseries)
  • Les yeux bleus (1979) (miniseries)
  • Bernard Quesnay (1979) (TV)
  • Le mandarin (1980) (TV)
  • La fraîcheur de l'aube (1980) (TV)
  • L'inconnue d'Arras (1980) (TV)
  • La provinciale (1981)
  • Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (1981) (miniseries)
  • Histoire contemporaine (1981) (miniseries)
  • Ursule Mirouët (1981) (TV)
  • Le procès de Shamgorod (1982) (TV)
  • Deux amies d'enfance (1983) (miniseries)
  • Dessin sur un trottoir (1983) (TV)
  • L'homme de Suez (1983) (miniseries)
  • Les maîtres du soleil (1984)
  • Au théâtre ce soir (1984) (TV)
  • Châteauvallon (1985) (TV)

References

  1. http://jean-davy.fullmoviereview.com/
  2. Programme for original run of Antigone, 1944 on A.R.T, La Mémoire du théâtre, accessed 3 August 2019.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.